“INTERKONTINENTALNI DERBI” – BITKA ZA PREVLAST NA BOSFORU!

Jedno od najvećih rivalstava sveta nalazi se na Bosforu! Među tri ekipe Istanbula vlada ogromno rivalstvo, ali je ovo ipak najveće.

Na red je došao “Interkontinentalni derbi”, kako ga popularno nazivaju navijači u turskoj.

Derbi se odigrava između ekipa Fenerbahčea i Galatasaraja koje se nalaze na evropskom i azijskom tlu Istanbula.

Intenzitet ovih mečeva, njegovo rivalstvo i fanatični ispadi navijača dva kluba, produbljuju priču i kult oko ovog susreta i ispisuju nove stranice istorije svakim novim susretom. Početkom dvadesetog veka postojala je ideologija da se ova dva tima ujedine, ali je ona ubrzo umrla i otvorila jedno od najvećih rivalstava koje datira od 1934. godine.

Kako je ovo susret dve ekipe koje poseduju najveću bazu navijača, kada na to dodamo mržnju između njih, jasno je da dobijamo incidente, pa smo navikli da Interkontinentalni derbi fokus sa samog meča – neretko preseli na tribine, pritom uz vandalizam i nasilje na ulicama koje se nastavljalo u danu derbija.

Jedan od takvih slučajeva vraća nas u sezonu 95-96. kada je Fenerbahče bio u svom zenitu, a ekipa Galate nije osvajala titule. Tada su se ovi rivali susreli u finalu kupa, u meču koji je Fenerbahče trebalo olako da dobije, ali ih je Galatasaraj iznenadio pobedivši 0:1, a onda je trener gostiju Grejem Sunes izneo zastavu Galatasaraja i razvio je na samom centru Fenerbahčeovog stadiona i isprovocirao domaću publiku.

Nastavilo se rivalstvo i početkom ovog milenijuma, kada se 2006. godine desio novi incident. U susretu, u kome su dočekali Fenerbahče, navijači Galatasaraja razvili su rasistički transparent upućen Memetu Aureliju, Brazilcu koji je nastupao za Tursku reprezentaciju, a u obračunu nakon utakmice bilo je puno povređenih, najviše sa strane Fenerbahčea.

Kako to obično biva, velika rivalstva sa sobom nose i poneku tragediju, pa je tako nakon jednog od susreta, tada devetnaestogodišnji navijač Fenera izboden na smrt, kada je na povratku sa stadiona naleteo na grupu navijača Galatasara.

Još jedan od smrtnih ishoda koji sigurno i Srbija pamti je smrt Marka Ivkovića Jagode, koji je nastradao kada je u okviru Evrolige Crvena Zvezda trebalo da gostuje Galatasaraju u Istanbulu.

Jasno vam je koliko je ovaj meč onda bitan za celu Tursku?

Ovo je duel koji prevazilzi pa čak i granice razuma, granice ljudstva i sve zbog ogromnog rivalstva, a kako ga i ne bi bilo kada je ovo duel dve najtrofejnije turske ekipe?! 

I ne samo zbog toga, ovo je rivalitet politike, kulture i religije.

Francuski studenti su bili ti koji su osnovali Galatu, dok je Fener osnovan od strane turskih muslimana, pa se smatra „domaćom“ ekipom.

Ujedno i poseduju negde oko 60% svih navijača širom države, dok se Galatasaraj trudi da ublaži tu razliku.

Kada pričamo o fudbalskim uspesima, od kada se ovo takmičenje zove Superliga, Galatasaraj ju je osvajao 23 puta, dok je Fenerbahče to učinio 19 puta, dok je uz to Galata bogatija za Kup UEFA i UEFA Super Kup koje Fener nije imao prilike da dodirne.

Ako sabiramo sve titule, sve nazive šampionata, evro-kupove i ostalo, Galatasaraj poseduje 79 trofeja, dok se u vitrinama Fenerbahčea nalaze 70.

Osim prednosti Galatasaraja po broju titula, postoji i niz nepobedivosti Fenera na domaćem terenu koji je trajao od 1999-2020., takozvana 21-ogodišnja kletva donosila je jednu te istu priču na terenu, da bi se navijači Fenerbahčea uz provokacije obraćale drugoj strani sa “Tako je – kako je, isto je svake godine”.

Uistinu, bilo je tako sve do 2020. kada je Galata slavila sa 1:3 i tako prekinula “crni niz” dug 21 godinu. Zanimljivo je da se tada na klupi Galate oba puta nalazio Fatih Terim i kada su ih pobedili 1999. i kada su prekidali niz, 2020. godine. 

Ponovo će glavni akteri na terenu biti fudbaleri Fenerbahčea i Galatasara. Ligaški derbi u kome padala odluka o prvom mestu u prvom delu sezone, opravdao je svoj epitet!

Imalo je čarki, “varnica” na obe strane ali je fudbal izostao. Tako je pred više od 40.000 ljudi meč završen uz najnepopularnijih 0:0, nakon kojih Fener i Galata ostali na deobi prve pozicije sa po 44 boda.

U nastavku sezone, rivasltvo “uzavreva”, sve do kada, sada sedam kola pred kraj šampionata, Galatasaraj sa dva boda prednosti ostaje sa 84 boda, ispred Fenerbahčea, koji sada ima 82.

Meč koji je trebalo da se krajem prošle godine odigra u Rijadu, nakon što je na trenutak ujedinio velike rivale, kojima su bile zabranjene majice sa likom Kemala Ataturka uz zastave matične zemlje, Turske i intoniranje himne – odložio ga je sve do ovog vikenda u kome pada konačna odluka!

Ipak, nakon kratkotrajnog ujedninjenja, ponovo je sve nastavilo po starom – iz tabora Fenerbahčea optužuju fudbalski savez i Galatasaraj, da se utakmice sude u njihovu korist, dok se na drugom kraju opozivaju na formu, likovanjem uz trenutnu prednost na tabeli.

Pred jedan od odlučujućih susreta ovih timova u Superligi, sledi ono pravo, što ćemo na Nisan stadionu u Sanliurfi pratiti u borbi za Superkup!

Sa dvanaest uzastopnih pobeda u domaćem prvenstvu, a četiri uz onu nad Bešiktašom nakon senzacionalnog ispadanja od Karagumruka u kupu, Galatasaraja sada čeka Fener, koji pored predstojećih borbi u Ligi Konferencija, sada mora da se izbori i za prevlast u Turskoj!

Nakon šest pobeda u ligi, a pred meč sa Olimpijakosom, da li Fenerbahče sada može zadržati pobednički momentum?

Nakon što je u prošlogodišnjem izdanju Superlige, Galatasaraj došao do svoje 23. titule, dok je nakon tačno 10 godina pauze Fenerbahče pobedom od 2:0 nad Basakšehirom osvojio 7. trofej kupa Turske – sledi nam sada 166. derbi Istanbula, koji pratimo u okviru Superkupa Turske!

Poslednji put u ovom takmičenju, Fenerbahče je nošen “kletvom” domaćeg terena, slavio nad Galatasarajem 1:0, dok posle skoro 10 godina, odluka o osvajaču Superkupa pada u Sanliurfi. Posle 0:0 i bledog izdanja oba tima u prvom delu sezone, očekuje se dosta više fudbala, uz još više  pritiska sa tribina i istom željom za osvajanjem trofeja!

Da li će Galatasaraj preko Mertensa, Ziješa i Ikardija uspeti da razliku u trofejima podigne na dvocifren broj ili će “balkanska veza” preko Tadića i Džeka doneti “kanarincima” novi trofej?

Čiji pobednički trenutak donosi trofej Superkupa?

Promocije sponzora

Najnovije na 2ka.rs

Promocije sponzora