GRUPA B: “Grupa smrti” u kojoj Španija, Italija i Hrvatska napadaju prolaz dalje!

Grupa B:

Upotrebivši dobro poznatu frazu, grupu B ovog Evropskog prvenstva sudivši po njenom sastavu, zaista možemo nazivati „grupom smrti“.

U njoj je smešten aktuelni šampion Evrope i branioc titule, selekcija Italije, zatim dvostruki uzastopni šampion Evrope, renomirana selekcija Španije, selekcija Hrvatske koja nakon dva uspeha na Svetskim prvenstvima, gde je završavala među najbolje tri selekcije, dolazi željna nadigravanja i selekcija Albanije, koja će pokušati da pokvari poslove ostalima.

Ni prošlog puta Italijani na Evropsko prvenstvo nisu stigli u redu glavnih favorita, pa tako neće biti ni ovoga puta, kada nakon propuštenog i drugog Svetskog prvenstva, „Azuri“ ulaze sa novim trenerom u odbranu trona.

Karaktera i srčanosti, svakako ne manjka, pa je jasno da će Italija stati u red kandidata za put u nokaut fazu iz ove grupe.

U istom košu, naći će se i selekcija Španije koja je nakon smene generacija, a nakon toga i smene trenera postavila neke nove temelje kojima će širokom auditorijumu pokušati da se prikaže u najboljem svetlu.

Hrvatska svakako ostaje selekcija, koja bi u slučaju prolaza dve ekipe mogla da nakon samo tri utakmice, kući pošalje Italijane ili Špance, a sve to zbog svojih fudbalskih atributa, koje su mnogo puta u prošlosti uspeli da prikažu, naročito nakon plasmana u finale Svetskog prvenstva 2018, a potom i ponovljenog uspeha i plasmana u polufinale, a kasnije i osvojenog trećeg mesta sa Svetskog prvenstva 2022. godine u Kataru.

Pored pomenutih giganata u grupi B, Albanija će kao potpuni autsajder pokušati da dokaže da u ovoj grupi nije zalutala, te da igre iz kvalifikacionog ciklusa nisu slučajnost, zbog čega ih i ovoga puta moramo ozbiljno shvatiti. Jasno je da jedan od favorita veoma rano može napustiti takmičenje, a da li će to ovoga puta biti slučaj ili će Italija, Španija i Hrvatska nastaviti dalje ili će ih pak, Albanija saplesti?

Prvo kolo grupe B, na programu je petnaestog juna kada nas u moru dobrog fudbala od 18 časova u Berlinu očekuje susret Španije i Hrvatske, dok se Italija sastaje sa Albanijom od 21 čas u Dortmundu.

U drugom kolu, devetnaestog juna, Hrvatska će protiv Albanije od 15 časova nastupati u Hamburgu, dok sutradan od 21 čas, pratimo pravi fudbalski klasik i susret Španije i Italije u Gelzenkirhenu.

Konačne odgovore o tome ko će nastaviti, a ko napustiti ovo Evropsko prvenstvo, dobićemo dvadeset četvrtog juna, kada se u terminu od 21 čas, u Dizeldorfu sastaju Albanija i Španija, dok će Hrvatska i Italija koplja o prolazu dalje lomiti u Lajpcigu!

ŠPANIJA:

Broj učešća na Evropskom prvenstvu: 12

Najveći uspeh: šampioni 1964, 2008, 2012.

Pozicija na FIFA rang listi: 8

MALLORCA, SPAIN – JUNE 08: Spain players pose for a team picture during the international friendly match between Spain and Northern Ireland at Estadi de Son Moix on June 08, 2024 in Mallorca, Spain. (Photo by Rafa Babot/Getty Images)

Prošetavši se kroz kvalifikacije, na krilima nekih novih nada, Španija se priseća impresivnih uspeha krajem prošle dekade pred još jedan izazovan period koji ih u ovakvom sastavu grupe očekuje.

Osvajanjem titula šampiona Evrope 2008. i 2012. godine, Španija je postala jedina selekcija koja je dva puta u nizu uspela da osvoji ovo takmičenje, a sve to uspela je da zaokruži osvajanjem Svetskog prvenstva 2010. godine.

Shodno uspesima, jasno je o kakvom gigantu je reč, koji će posle jedne temeljne smene generacija, a nakon ne tako velikog uspeha na minulom Mundijalu sa Luisom de la Fuenteom pokušati da napravi novi impresivan rezultat.

„Crvena furija“ se svakako oslanja na fudbalere Barselone i Real Madrida, ali i spoj iskustva u kombinaciji sa nekim nadolazećim snagama.

Pa je tako pored odličnog Raje i Simona među stativama, na spisku još i Dani Karvahal, Mark Kukurelja, Pedri, Fermin Lopez, ali i iskusni Alvaro Morata, kao i odlični, Dani Olmo, među kojima su još neka sjajna imena.

Sve ovo, ne mora značiti apsolutno ništa, kada se u obzir uzme da je grupa B, sa pravom, „grupa smrti“ ovog Evropskog prvenstva, ali se svakako Španci nadaju da će uz Italiju i Hrvatsku uspeti da pronađu put u nokaut fazu. Pravo pitanje je, šta dalje sledi?

Može li ova selekcija Španije podsetiti na zlatno doba u kome su fudbaleri sa Pirinejskog poluostrva harali Evropom ili će ovo prvenstvo biti samo dokaz da velika imena bez pokrića dobrih rezultata, ne znače ništa?

ITALIJA:

Broj učešća na Evropskom prvenstvu: 11

Najveći uspeh: šampioni 1968, 2020.

Pozicija na FIFA rang listi: 9

Usponi i padovi sastavni su deo života, ali na njih nisu bili naviknuti „Azuri“ koji su po prvi put u svojoj fudbalskoj istoriji propustili dva Svetska prvenstva, 2018. i 2022. godine.

Nakon prvog neuspeha, usledila je bajkovita priča, u kojoj Italijani kada ih niko nije video kao favorite, uspevaju da dođu do finala Evropskog prvenstva 2020. godine, u kome po sred Londona tuku Engleze i na ovo prvenstvo dolaze kao aktuelni šampioni.

U međuvremenu je usledio novi neuspeh, zbog koga je došlo do smene trenera, a ovu reprezentaciju preuzeo je Lučijano Spaleti, koji će pokušati da ih što bolje organizuje.

Ponovo Italije nema u prvom redu favorita, ali je jasno i zbog čega ne smemo otpisati ovu selekciju na putu ka sustizanju uspeha Španije i osvajanjem dva vezana prvenstva.

Po mnogo čemu, spisak Spaletija šokirao je sve, a na njemu nema Imobilea, Gatija, dok će u napadu pored Federika Kjeze, Italijane predvoditi odlični Đanluka Skamaka.

Tu je i Donaruma, baš kao i Dimarko, Fratezi i Pelegrini, pa fudbalskog umeća nenedostaje.

Riskantnim potezima oko određivanja spiska, Lučijano Spaleti je još jednom dokazao svoj temperament, a nakon fantastičnih rezultata sa Napolijem, ovom strategu samo treba verovati i pustiti ga da radi ono što najbolje zna.

Vreme će pokazati da li su njegovi potezi bili genijalnost ili ludost, a nama preostaje da saznamo kako će se Italija snaći u trouglu sa Španijom i Hrvatskom i kakvi su apetiti „Azura“ ako se dođe do eliminacione faze?

HRVATSKA:

Broj učešća na Evropskom prvenstvu: 7

Najveći uspeh: četvrtfinale 1996, 2008.

Pozicija na FIFA rang listi: 10

Veliki broj uspeha u prethodnom periodu uspela je da naniže i nama susedna, selekcija Hrvatske, koja se može pohvaliti srebrom na Svetskom prvenstvu 2018, a potom i bronzanom medaljom osvojenom na Svetskom prvenstvu 2022. godine.

Imala je Hrvatska prilike da osvoji i Ligu Nacija, gde je takođe u finalu zaustavljena nakon penala, da bi i pored nešto lošijih partija u kvalifikacijama od njihovih standarda, „Vatreni“ potpuno zasluženo obezbedili mesto na Evropskom prvenstvu.

Iako je teritorijalno svrstana među male države, ova fudbalska selekcija vođena Zlatkom Dalićem uspela je da navikne sve na velike uspehe, zbog čega se svi u Hrvatskoj nadaju da će se oni nastaviti i tokom ovog Evropskog prvenstva.

Koliko god uspevala da na planetarnoj fudbalskoj priredbi pomrsi konce svima, Hrvatska na prvenstvu Evrope nikada nije otišla dalje od četvrtfinala, u kome je poslednji put zaigrala 2008. godine.

Prethodno učešće 2020. godine, okončano je već u osmini finala, kada je upravo Španija bila bolja, da bi ih ista selekcija savladala i u Ligi Nacija.

Poslednji ples Luke Modrića, uz pomoć Gvardiola, Kovačića, Kramarića, kao i mnogih drugih, sa sobom nosi i element osvete, ali i veliki teret koji će Hrvatska pokušati da prebrodi uprkos izuzetno teškim mečevima.

Rame uz rame sa selekcijama Španije i Italije, Hrvatska će pokušati da u naredna tri duela dokaže da je sa pravom jedna od najboljih selekcija na svetu i da sa ovakvim igračkim iskustvom, uspesi dolaze sami.

Može li Hrvatska ispisati neku novu istoriju ili će u izuzetno teškoj konkurenciji takmičenje privesti kraju već u grupnoj fazi?

ALBANIJA:

Broj učešća na Evropskom prvenstvu: 2

Najveći uspeh: grupna faza 2016.

Pozicija na FIFA rang listi: 66

Potpunog autsajdera u ovakvom odnosu snaga u grupi B predstavlja selekcija Albanije, koja na papiru ne bi trebalo da predstavlja veliku prepreku Španiji, Italiji i Hrvatskoj na putu ka osmini finala, ali upravo kao takva može postati ključni kamen spoticanja, zbog koga će neki od favorita već nakon tri susreta pakovati kofere.

Nakon što je obezbedila istorijsko učešće na Evropskom prvenstvu 2016. godine, Albanija je pre svega odličnim partijama u kvalifikacijama uspela da se nametne pa da taktičkim zamislima Silvinja poremeti čitav poredak i direktno se plasira na drugo Evropsko prvenstvo u svojoj istoriji.

Upravo ovakva grupa mogla bi pokazati krajnje domete ove selekcije, koja će svojom čvrstinom pokušati da dokaže da nimalo nije naivna i da za sve može predstavljati ozbiljan problem.

Bez pritiska i bez velikih očekivanja, Albanija će u ova tri susreta pokušati da se nadigrava i to nošena Beratom Đimšitijem i Elseidom Hisajem u zadnjoj liniji, pa sve preko Ernesta Mučija i u napadu Jasira Asanija i Armanda Broje, koji bi svoj talenat mogao da prikaže upravo na ovom Evropskom prvenstvu.

Nerealno je očekivati da će Albanija u ovakvoj grupi uspeti da izbori istorijski plasman u nokaut fazu jednog velikog takmičenja, ali kako danas bukvalno svi igraju fudbal, možda jedna od senzacija može doći upravo iz grupe B.

Koji su realni dometi Albanaca i da li uprkos ulozi ogromnog autsajdera mogu napraviti veliki uspeh ili makar sa sobom povesti kući još jednog favorita?

Promocije sponzora

Najnovije na 2ka.rs

Promocije sponzora