GRUPA E: Auto-put Belgije i ujednačena borba Ukrajine, Rumunije i Slovačke!

Grupa E:

Kako to u fudbalu obično biva, onda kada ništa ne očekujemo obično stigne veliki prasak, pa bi takva situacija mogla da se dogodi i u grupi E.

Sastav grupe ne garantuje impresivan fudbal, na kakav smo na ovakvom nivou takmičenja navikli, ali ostaje da ispratimo ko će se pored već viđene Belgije u osmini finala, izboriti za svoje mesto među šesnaest najboljih.

Pored Belgije, grupu čine još i Rumunija, Slovačka i Ukrajina, koje će se u direktnim susretima, po svemu sudeći, boriti za osminu finala.

Jasno je da selekcija Belgije ima najbolju priliku da sačuva svežinu i bez velikih problema preskoči grupnu fazu. Kvalitet je daleko na njihovoj strani, a kada se na to doda iskustvo i individualitet, Belgija ne bi trebalo da oseti većih problema tokom takmičenja u grupi E.

Bez prevelikog iskustva, a nakon odličnih partija i duge pauze posle propuštanja svih velikih turnira, Rumunija dolazi sa jasnom namerom da preslika nastupe iz kvalifikacionog ciklusa, pa da na taj način izbori drugo mesto i plasman dalje.

Na papiru, Slovačka ostaje najveći autsajder, koja baš kao i Rumunija ne može da se pohvali niti igračkim kadrom, ni iskustvom, ali je i ova selekcija gradila dobre rezultate tokom prethodnih kvalifikacija i pokazala da je napredak itekako vidljiv, zbog čega u približnom odnosu snaga preostale tri selekcije, može napraviti pravu pometnju.

Poslednja je do Evropskog prvenstva stigla selekcija Ukrajine, koja je posle dobrog držanja u kvalifikacionoj grupi sa Engleskom i Italijom, uspela da se kroz plej-of, nakon senzacionalnih preokreta dokopa četvrtog vezanog nastupa na prvenstvu starog kontinenta, pa će zbog kontinuiteta igara na najvećoj sceni, biti možda i najizraženiji favorit da je uz Belgiju vidimo u osmini finala.

Kvaliteta ima, gde preostaje da momci koji se bore u nacionalnom dresu, preslikaju sve ono što su kroz sezonu gradili u klupskom fudbalu i dokažu da Ukrajina poseduje fudbalsko umeće.

Da li će Belgijanci zaista uspeti da se bez poteškoća prebace u naredni krug takmičenja i ko će pokazati najviše znanja i volje u borbi za drugo mesto?

Postoji li favorit iz senke u grupi E?

Prvo kolo jedne od najujednačenijih grupa, grupe E, pratimo tokom sedamnaestog juna, gde se od 15 časova u Minhenu sastaju Rumunija i Ukrajina, a potom od 18 časova selekcije Belgije i Slovačke, na stadionu u Frankfurtu.

Tokom drugog kola, Slovačka i Ukrajina sastaće se dvadeset prvog juna u Dizeldorfu, u terminu od 15 časova, dok će Rumunija i Belgija izaći na teren stadiona u Kelnu dvadeset i drugog juna od 21 čas.

Poslednje i verovatno odlučujuće susrete u grupi E, pratićemo dvadeset i šestog juna sa početkom od 18 časova, u kojima će se Slovačka i Rumunija sastati u Frankfurtu, dok će u derbiju grupe Ukrajina pokušati da dođe do ključnih bodova protiv Belgije, na stadionu u Štutgartu.

BELGIJA:

Broj učešća na Evropskom prvenstvu: 7

Najveći uspeh: drugo mesto 1980.

Pozicija na FIFA rang listi: 3

BRUSSELS, BELGIUM – JUNE 05 : team Belgium during the international friendly game match between Belgium and Montenegro in preparation of the UEFA Euro 2024 European Football Championship tournament on June 5, 2024 in Brussels, Belgium, 05/06/2024 ( Photo by Peter De Voecht / Photo News via Getty Images)

Rezultati iz prošlosti, igrački kadar ali i sam sastav grupe E, profilišu selekciju Belgije kao izrazitog favorita za plasman u nokaut fazu takmičenja.

Ipak, prošla je „zlatna generacija“, kojoj kao najveći uspeh ostaje bronza sa Svetskog prvenstva 2018. godine, nakon koje sledi ispadanje u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2020. godine, a zatim i bruka na Mudijalu u Kataru, gde je Belgija takmičenje okončala već u grupnoj fazi.

Došlo je vreme za određene promene, nakon kojih tim Domenika Tedeska, doduše, najlakšu grupu kvalifikacija zatvara na prvom mestu bez poraza i tako pompezno dolazi do novog učešća na Evropskom prvenstvu.

Najveći uspeh ostaje finale iz 1980. godine, odakle Belgija nikako ne uspeva da dođe do samog kraja, a kamoli pomisli o trofeju, koji će ovoga puta nekako iz senke pokušati da napadne.

Neće biti Tiba Kurtoe, koji se tek oporavio od povrede, pa će ovo leto odmoriti od svega, pa bi i pored odličnog Timotija Kastanja i preiskusnog Jana Vertongena, Belgija najviše problema mogla da ima upravo u odbrani.

Da sve ono što fali – nadoknadi, pokušaće napadački deo ovog sastava, predvođen jednim od najboljih ofanzivnih veznih svih vremena, Kevinom De Brujneom, koji će imati ogromnu podršku u vidu Loisa Opende, Romelua Lukakua, ali i Dokua, De Ketelara, Bakajoka.

Belgija bi štelovanje odbrane mogla da odradi upravo tokom prva tri meča, koji bi po svemu „Crvenim đavolima“ trebalo da služe za razigravanje, a da li je na tapetu nova bruka Belgijanaca ili se u njih ne sme nimalo sumnjati dok pravo niotkuda napadaju najviše domete?

RUMUNIJA:

Broj učešća na Evropskom prvenstvu: 6

Najveći uspeh: četvrtfinale 2000. 

Pozicija na FIFA rang listi: 46

Veliko osveženje na finalnom turniru Evropskog prvenstva predstavlja plasman Rumunije, koja nakon dugogodišnje pauze stiže na ovo takmičenje kao jedna od najvećih nepoznanica.

Sigurno ne kao favoriti, ali ne ni kao autsajderi, Rumuni će pokušati da makar priđu najvećem uspehu iz 2000. godine, kada su otišli do finala, a možda čak i nadmaše do sada najbolju selekciju koja se proslavila učešćem na Svetskom prvenstvu 1994. godine.

Selektor Edvard Jordanesku, koji je čitavu karijeru proveo u domaćem fudbalu, ispostavio se kao pravi izbor, a sa kojim Rumunija u odličnom ritmu i svega pet primljenih golova, dolazi na ovo Evropsko prvenstvo nakon fantastičnih partija u kvalifikacijama, zbog čega se i njihov položaj drastično popravio u odnosu snaga pred duele u grupi E.

Iako je tamošnju javnost šokirao spiskom putnika i pomalo navukao gnev, Jordanesku je dokazao da sa „Trikolorima“ ima dovoljno snage da napadne plasman u nokaut fazu takmičenja.

U ovom timu nema pravih zvezda, zbog čega Rumuni ostaju nekako posebni, ali i nepredvidivi, pa osim Janisa Hadžija, možda najbolji pojedinac ostaje Radu Dragušin, dok negde iz prikrajka može sevnuti i Valentin Mihaila.

U ovoj grupi, zajedno sa Slovačkom i Ukrajinom, Rumunija će tražiti plasman na drugom, eventualno, trećem mestu koje bi moglo da donese plasman u nokaut fazu, a o svemu tome, odlučiće upravo dueli sa ove dve selekcije koje su, izuzev Belgije, približnog kalibra?

Mogu li veliki prijatelji našeg naroda šokirati Evropu i napraviti rezultat za pamćenje ili će se u Rumuniji pamtiti tek učešće na jednom završnom turniru?

SLOVAČKA:

Broj učešća na Evropskom prvenstvu: 6

Najveći uspeh: osmina finala 2016.

Pozicija na FIFA rang listi: 48

Treći put zaredom i treći put od kada postoji kao samostalna država, Slovačka uspeva da se domogne završnog turnira Evropskog prvenstva, zbog čega je već od starta jasno, da baš kao ni Rumunija, ne sme biti otpisana u približno jednakom odnosu snaga.

Najbolji uspeh, ova selekcija upisala je u svom prvom pojavljivanju pod ovim imenom, kada su 2016. godine uspeli da odu do osmine finala, nakon čega se njihova priča na prethodnom prvenstvu završava već u grupnoj fazi.

„Sokoli“ predvođeni Frančeskom Kalconom sa klupe, ponovo su pravo niotkuda uspeli da odigraju odlične kvalifikacije, gde su iz još jedne prilično ujednačene kvalifikacione grupe, zajedno sa Portugalom uspeli da obezbede direktan plasman.

Kao i Rumuni, Slovaci se oslanjaju na granitnu odbranu, koja bi mogla postati nepremostiva prepreka svima, ukoliko se i na velikoj sceni prikaže u najboljem svetlu. Nju pre svega među stativama krasi Martin Dubravka, koji je odlično branio ove sezone, ispred koga su fantastični Milan Škrinjar koji uz Stanislava Lobotku čini jednu od najvećih zvezdi ovog tima.

Ukoliko sve pođe po planu, ma koliko ograničeno izgledao, napad će na čelu sa Lukašom Haraslinom već uraditi nešto, gde bi onda u tom slučaju svi ostali mogli da imaju ogroman problem.

Dakle, jasno je da Slovaci mogu ostati samo jedan od učesnika, ali i iznenaditi široku javnost, pa kao i pred Rumunima, ostaje pitanje koji su njihovi najviši dometi?

Može li po uzoru na 2016. godinu Slovačka premostiti grupnu fazu ili se i njihovo učešće završava već nakon tri susreta u Nemačkoj?

UKRAJINA:

Broj učešća na Evropskom prvenstvu: 4

Najveći uspeh: četvrtfinale  2020.

Pozicija na FIFA rang listi: 22

Poslednja u takmičarsku grupu E stigla je Ukrajina, koja je posle bezuspešnog pokušaja da se kroz kvalifikacionu grupu sa Engleskom i Italijom nađe na Evropskom prvenstvu, put morala da traži u plej-ofu, u kome je nakon velikih preokreta uspela da se iznedri sa Bosnom i Islandom i tako ipak zasluži svoje mesto među najboljim evropskim selekcijama.

Po imenima, Ukrajina bi trebalo da se na listi favorita za dalji plasman nalazi tik iza Belgije, ali zbog svojih partija u prethodnom periodu, ostaje da vidimo koliko ova selekcija zapravo ima snage za veće domete.

Svoj najbolji plasman, Ukrajina je postavila upravo na poslednjem odigranom Evropskom prvenstvu, kada je uspela da se plasira u četvrtfinale, dok posle igranja u plej-ofu, sa protivnicima sa kojima je Slovačka u kvalifikacijama lako izašla na kraj, Ukrajina ipak ostaje jedna od enigmi na ovom turniru i selekcija koja će voditi veliku borbu za dalji plasman, upravo sa Rumunijom i Slovačkom.

Selektor Sergej Rebrov, svakako uz Belgiju na papiru poseduje najbolji igrački kadar, na kome se pored Andreja Lunjina nalaze Ilja Zabarnji, Oleksandr Zinčenko, Mihajlo Mudrik, Vitali Mikolenko, ali i najbolji strelac španskog šampionata, Artem Dovbik koji bi mogao biti najveća pretnja protivničkih odbrana.

Ukoliko snagu svog igračkog kadra bude uspela da preslika na teren, istini na volju, takva Ukrajina mogla bi da bude i najveći kandidat za plasman u nokaut fazu, ali uprkos tome ostaju prethodne partije koje ne mogu garantovati neki veći uspeh.

Da li će Ukrajina pronaći željeni ritam i dokazati da ima najviše kvaliteta i ambicija za visok plasman ili ih u grupi E očekuje konačni krah?

Promocije sponzora

Najnovije na 2ka.rs

Promocije sponzora