navijači Notingem Foresta se izvinili treneru Brajanu Klafu što ih je tukao

Brajan Klaf je prosto legenda Engleskog, ali i fudbala u Evropi. Kao igrač ostao je jedan od najboljih strelaca u istoriji Engleske lige, ali mu je igračku karijeru skratila ozbiljna povreda. Kao trener, Klaf je najveće uspehe je postigao vodeći Derbi Kaunti i Notingem Forest. Oba kluba je iz Druge divizije uveo u najviši rang, sa Derbijem je bio jednom prvak Engleske, dok je sa Notingem Forestom osvojio dva trofeja Kupa evropskih šampiona, jedan Superkup Evrope, jednu titulu prvaka Engleske, četiri trofeja Liga kupa i jedan FA Čeriti šilda. Harizmatičan, otvoren i često kontroverzan, Klaf se smatra jednim od najvećih Engleskih fudbalskih trenera. Njegova dostignuća sa Derbijem i Notingemom, dva provincijska kluba bez značajnijih prethodnih uspeha, svrstavaju se među najveće u istoriji Engleskog fudbala.

Brajan Klaf je poznat kao fantastičan stručnjak, ali i po skandalima…

Međutim, koliko je Klaf bio odličan u trenerskom poslu, toliko je imao i skandala van terena, ali i na njemu samom. Mnogima su poznate njegove čuvene, duhovite, ali i mudre izjave, a neki su možda upoznati i sa tim kako je nokautirao ni manje ni više nego prgavog Roj Kina u svlačionici. Ali i pored svih skandala koji su ga pratili, jedan od njih se posebno izdvaja. Posle njega su Klafa mnogi počeli da smatraju neuračunljivim.

Sve se dogodilo 1989. godine, u četvrtfinalu Liga kupa Engleske. „Šumari“ su na svom terenu dočekali Kvins Park Rendžerse i „razbili“ ih sa 5:2. Navijači su bili toliko oduševljeni pobedom svog tima da su napravili invaziju na teren. Odnosno, preskočili su tribine i potrčali u susret svojim ljubimcima kako bi zajedno sa njima u euforiji proslavili pobedu. U to vreme ulazak navijača u teren čak i u Engleskoj nije bilo ništa neobično. Međutim, iz nekog razloga treneru Notingema, Brajanu Klafu, iako nije imao razloga da bude nervozan, jer je njegov tim ubedljivo slavio, ovo se nije dopalo. On je prosto „poludeo“ i počeo da udara navijače svog tima jureći ih po terenu i izbacujući ih sa igrališta. Bila je to neverovatna scena, možda nikada viđena u istoriji fudbala.

Navijači su bili šokirani ponašanjem Klafa

Tada 20-godišnji Sian O’Hara, koji je doživotni navijač Notingem Foresta, rekao je da je bio toliko uzbuđen odličnom pobedom svog tima da je morao da istrči na teren da čestita igračima: „Samo se njihao poput ludaka, udarao je koga je stigao, nasumično. Bio sam prilično povređen, udario me je u potiljak. Bilo je dosta bolno i zapravo sam mislio da me je udario navijač Kvins Park Randžersa. Bio sam sa svojim prijateljem, okrenuli smo se i jednostavno nisam mogao da verujem. Brajan Klaf je urlao: ‘Izlazite sa terena! Izlazite sa terena!’ i vitlao pesnicama. Idem na stadion na svaku utakmicu i nikada u životu nisam pravio nevolje.“ – rekao je tada O’Hara.

I ostali navijači koji su tog dana dobili „po nosu“ od pobesnelog Klafa imali su šta da kažu na ovu temu. Jedan od njih, Pol Ričardson, rekao je: „Način na koji nas opisuju kao huligane… jedina osoba koja je te noći bila huligan na terenu bio je Brajan Klaf. Na njega gledamo kao na heroja i sve drugo. Ipak, trenutno je u mojim očima izgubio poštovanje.“ Drugi navijač po imenu Mark Viler reagovao je rečenicom: „To nije njegov posao. Njegov posao je da upravlja timom, a ne da bude policajac.“ Sam Klaf izdao je saopštenje, nedugo nakon incidenta, u kojem je izrazio žaljenje zbog onoga što se dogodilo, a takođe je rekao: „Bio sam zabrinut zbog mogućeg sukoba između naših i njihovih pristalica. Bez obzira da li mi ljudi veruju ili ne, uradio sam to sa pravim motivom. Samo sam želeo da pomognem policiji da očisti teren što je brže moguće.“

Brajan Klaf se pomirio sa navijačima

Klafova reakcija izazvala je raspravu po celoj zemlji. Neki su tražili krivičnu istragu protiv trenera, drugi su smatrali da Klafa treba odmah smeniti, a bilo je i navijača Notingema koji su mislili da je njihov trener otišao predaleko. Srećom po Klafa, tadašnji predsednik „Šumara“, Moris Rovort, branio je svog menadžera i rekao: „Što se mene tiče, ono što je menadžer uradio bilo je ono što je smatrao ispravnim.“ – izjavio je Rovort i dodao da će uvek podržati menadžera. Uprkos punoj podršci predsednika kluba, portparol Asocijacije fudbalskih navijača, Rogan Tejlor, branio je „invaziju“ na teren rekavši: „To je nešto što je razumljivo. Čak je i naš ministar sporta istrčao na teren u takvoj radosti zbog uspeha svog tima. Mislim da je Brajan pogrešio. Ta deca su samo skakala gore-dole i tapšala vlastite igrače po leđima. I zaista to je verovatno bila najgora moguća stvar koju je mogao da učini.“

Tokom čitave afere policija Notingema ostala je čvrsta u stavu da će Klaf biti optužen samo ako se neko javi da podnese optužnicu za napad. Da cela stvar bude još „luđa“, nekoliko dana nakon incidenta, dvojica navijača koje je Klaf udario došla su da se izvine zbog onoga što su uradili. Bio je to verovatno marketinški trik PR službe kluba da se smiri „oluja“.

Klaf je na kraju kažnjen

„Osećam stid zbog onoga što se dogodilo. Mogu da obećam da se to više nikada neće ponoviti!“ – rekao je tada jedan od navijača. „Ovi momci su bili dovoljno veliki da se spuste na zemlju i izvine se.“ – odgovorio je Brajan Klaf. „Morao sam i ja da se izvinim za ono što se dogodilo.“
Na kraju sastanka koji je prikazan u vestima, Klaf je zamolio momke da ga poljube u obraz. Na to su oni donekle nevoljno pristali. Režirani događaj je možda uspeo da utiša neke negativne glasove. Ipak, Klaf je znao da kazna Fudbalskog saveza neće izostati. 5000 funti i suspenzija do kraja sezone za mnoge je bila blaga kazna. Ipak, na kaznu je verovatno uticalo i to koliko je veliko fudbalsko ime bio Klaf već u to vreme. Pogledajte snimak i zapitajte se da li ste nekad videlu „luđu“ stvar od toga kako trener posle pobede prebija navijače svog tima koji su utrčali na teren ne bi li proslavili tu istu pobedu. Za one koji malo bolje poznaju karijeru Brajana Klafa, neće ovo biti veliko iznenađenje.


Izvor: sportskasecanja.com

Promocije sponzora

Najnovije na 2ka.rs

Promocije sponzora