Kraj u grupi A! Pored Nemaca, Švajcarci gotovo sigurni, a ko ostaje u igri iz meča Škotske i Mađarske?

Nedelja ostaje dan odgovora kada je reč o grupi A, gde jedino domaći tim nema velikih problema kada je reč o plasmanu u nokaut fazu takmičenja!

Nakon dva odigrana kola u grupi A, Nemačka je sigurnom igrom ostala na maksimalnih 6 bodova, a prati je Švajcarska sa 4, dok Škoti ostaju na jednom bodu, a Mađari bez bodova i velike prilike da napadnu dalji plasman!

Od 21 čas, sa stadiona u Štutgartu i Frankfurtu, ostaje da vidimo kako će se rasplesti situacija u grupi A i ko pored Nemaca ostaje na drugom mestu, a ko sa trećeg mesta ostaje da strepi i čeka dalji rasplet grupne faze?

U prvom susretu poslednjeg kola grupe A, sa Mercedes-Benz Arene u Štutgartu ostaje da ispratimo susret Škotske i Mađarske i rešimo pitanje o tome ko ostaje da se nada i nakon kraja svojih obaveza.

Nakon dva kola, činjenica je da se nismo nagledali fudbala od ove dve selekcije, ali je isto tako jasno da od “favorita iz senke”, Mađarska ostaje jedno od najneprijatnijih iznenađenja ovog turnira.

Bez bodova nakon dva kola, posle rutinskih poraza od Švajcarske 3:1 i Nemačke, 2:0, jasno je da Mađari čak ni u slučaju pobede ne mogu očekivati da će sa trećeg mesta uspeti da nastave takmičenje u osmini finala, naročito zbog loše gol-razlike.

Jedini gol do sada za Mađare postigao je Varga, a dok se od Soboslaja i Salaja očekuje nešto više, vreme prolazi, a šanse ostaju sve manje.

Pokušala je Mađarska daleko disciplinovanijom igrom da ugrozi domaćina ovog turnira, ali ni dobri pokušaji Varge i Adama nisu doneli ništa više do časnog poraza od 2:0, zbog čega sve staje u duel protiv Škotske.

Iako je preživela najveći debakl tokom prvog kola i poraz od 5:1, Škotska je uspela da se izdigne pa da protiv Švajcarske pruži jednu od najboljih partija.

Poveli su “Kelti” pogotkom Mektomineja sa 1:0, da bi surov odgovor usledio preko Šaćirija.

Ipak, nakon 1:1 na poluvremenu, Škoti su ostali konkretniji i bliži pobedi, ali se rezultat do kraja nije menjao, zbog čega sve i za njih – ostaje u meču protiv Mađarske, gde pobeda znači mnogo toga.

U slučaju pobede, Škoti bi sa 4 boda čekali na rasplet meča Švajcarske i Nemačke, gde uprkos malim šansama za osvajanje drugog mesta i sa ta potencijalna 4 boda ostaju blizu plasmana dalje sa trećeg mesta.

Ipak, nade gaje i Mađari, zbog čega se u ovom meču neće predati, a ko će uspeti da na kraju popravi utisak o sebi?

Jubilarni deseti susret ovih selekcija, rešava i poslednja pitanja, a u dosadašnjoj istoriji, Mađari ostaju uspešniji sa 4 pobede, gde uz 2 remija, Škoti imaju 3 trijumfa.

Marko Rosi i Mađari rano polaze kući ili pobedom čekaju svoje parče sreće?

Mogu li Škoti od katastrofe i potpunog autsajdera do osmine finala ili ih Mađarska sa sobom vodi iz Nemačke?

Derbi susret u kome bi trebalo da padne odluka o prvom mestu u grupi A, odigraće se na Voldstadionu u Frankfurtu, kada će se od 21 čas, sastati Švajcarska i Nemačka.

Nakon što su obe selekcije uspešno preskočile izazovne mečeve protiv Mađarske i Škotske, sledi i međusobni susret dveju susednih zemalja, nakon koga sve ostaje poznato u poretku prve grupe ovog Evropskog prvenstva.

Nemačka je nakon odličnog otvaranja i pobede nad Škotskom od 5:1, rešila da ovoga puta dokaže svoj kvalitet i tako sa 2:0 rutinski slavi protiv Mađara, zbog čega je već nakon dva susreta jasno da ćemo ih gledati u nastavku takmičenja, što Nagelsmanu samo dodatno otvara prostora što bolje uigra tim pred ono što sledi.

Kao i na gotovo svim takmičenjima pre ovoga, Švajcarci su još jednom dokazali upravo ono o čemu smo i pre starta govorili, a to je tačnost u igri i uvek aktivna borba za dalji plasman.

Tako posle dva odigrana susreta, Švajcarska gotovo sigurno ostaje član osmine finala, gde bi im jedino uspela da se ispreči visoka pobeda Škotske, uz debakl protiv Nemačke, što je već sada – malo verovatno.

Nakon odlične partije sa Mađarima i pobede od 3:1, ipak je Švajcarska zaista mogla više u meču protiv Škota, u kome je Šaćiri svojim pogotkom uspeo da donese remi od 1:1, ali i preko potreban mir pred veliko finale grupe!

Tokom bogate fudbalske istorije, ove selekcije su se sastajale uglavnom u prijateljskim susretima, odakle Nemačka ostaje daleko uspešnija sa 35 pobeda, naspram 8 remija i 9 poraza od Švajcarske.

Poslednji zvanični mečevi odigrani su tokom trajanja Lige Nacija, kada su oba meča te 2020. godine završena podelom bodova.

Zbog svog igračkog iskustva, nikako ne smemo otpisati Švajcarsku koja će silovito napasti domaćina turnira u pokušaju da ne samo obezbedi dalji plasman već i obezbedi prvo mesto u grupi A.

Konstantnost Švajcaraca i odlična igra Nemačke ne mogu konkretno odrediti tok ovog meča, zbog čega nam, uz rezultate do sada, upravo on ostaje najzanimljiviji za praćenje.

2XD0ERG Germany’s Jamal Musiala (10) celebrates after scoring during a Group A match between Germany and Hungary at the Euro 2024 soccer tournament in Stuttgart, Germany, Wednesday, June 19, 2024. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Favorit se ogleda u domaćinu, koji bi nakon prve dve pobede u ovom meču trebalo da najavi borbu za najviše domete i tako okonča turbulentan period iza sebe, dok bi makar bod i definitivno značio prolaz dalje Švajcarcima!

Mogu li „Elfi“ upisati novu pobedu protiv Švajcarske ili će po uzoru na prethodna dva susreta susedi ponovo biti kobni za Nemce, kojima sada rezultat i ne znači toliko?

Maksimalni Nemci ili odlični Švajcarci na kraju grupe A?

Ko će se sa čela grupe uputiti u osminu finala?

Promocije sponzora

Najnovije na 2ka.rs

Promocije sponzora