Kraj za “profesora” Belog!

U zasluženu penziju, nakon godinu i po dana odsustva sa terena, odlučio je da ode i jedan od najboljih srpskih košarkaša, Nemanja Bjelica!

Iako je karijera mogla da ode u zaborav i pre samog početka, Bjelica je posle teške povrede noge igrajući za austrijsku Arkadiju i razmišljanja o prekidu karijere, doživeo uspon i status jednog od nezaboravnih košarkaša u srpskoj istoriji!

BOGDAN BOGDANOVIC i NEMANJA BJELICA kosarkasi reprezentacije Srbije na utakmici cetvrtfinala Svetskog prvenstva 2019 protiv Argentine u hali Dongguan sportski centar, Dongguan 10.09.2019. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Srbija, Svetsko prvenstvo, Kina, Argentina

Karijeru je afirmisao u Crvenoj zvezdi, za koju je sakupio 101 nastup, postigavši 850 poena, te je i bez trofeja 2009. godine proglašen za najboljeg sportistu SD Crvene zvezde, a da je pritom slovio za jednog od najboljih igrača mlade petorke Evrokupa.

Kao izuzetno pokretan krilni centar, pod palicom Svetislava Pešića, Bjelica je dokazao da može da pokriva gotovo sve pozicije, što je samo privuklo i pažnju “preko bare”, odakle kao 35. pik na draftu biva biran od strane Vašingtona, a potom biva trejdovan u Minesotu.

Iako nije otišao u NBA, sledeći angažman Bjelica je obezbedio trogodišnjim ugovorom sa Kaha Laboralom (danas Baskonija), gde svoj zenit forme dostiže u poslednjoj, trećoj sezoni, u kojoj je za 22 minuta u proseku, beležio 9,2 poena.

Pravo iz Baskonije, Bjelica je ponovo pre NBA lige, izabrao Evroligaški angažman, što se sa Željkom Obradovićem i partijama u Fenerbahčeu ispostavilo kao pun pogodak.

Osim osvajanja nacionalnog šampionata, Bjelica je u drugoj sezoni u turskom klubu uspeo da izbori prvi, istorijski “fajnl for” Evrolige, a da bi uprkos eliminaciji od Real Madrida, Bjelica bio proglašen MVP-jem takmičenja i predvodnikom idealne petorke.

Konačno je došao i NBA angažman, gde je u Minesoti, u koju je bio trejdovan, postavio status proverenog evropskog košarkaša, zbog čega nakon Sakramenta i Majami Hita, konačno dobija prilike da svo svoje znanje dokaže u Golden Stejtu, za koji potpisuje 2021. godine.

Bjelica je sa “Voriorsima” uspeo da osvoji i NBA ligu iste godine, čime je potpuno krunisao svoju bogatu igračku karijeru!

Kada je reč o reprezentativnim partijama, Bjelica je pod pokojnim Dudom Ivkovićem uspeo da se izbori za mesto među najboljih 12 na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, na kome je Srbija kao potpuni autsajder stigla do srebra, da bi sa Srbijom osvojio 4. mesto na Svetskom prvenstvu 2010. godine, kada smo brutalno pokradeni u partiji protiv domaćina šampionata, Turske, pogotkom iz auta, iako je trebalo da nastupimo u velikom finalu.

Kruna reprezentativne karijere, došla je nastupima na Svetskom prvenstvu 2014. godine, na kome je Bjelica bio apsolutni lider na terenu, gde je na 9 mečeva beležio u proseku 11,9 poena.

Uprkos činjenici da je nakon isteka ugovora sa Golden Stejt Voriorsima želeo da karijeru nastavi i završi u Crvenoj zvezdi, na kraju, telo nije dozvolilo, pa je pomalo u nezasluženoj senci, još jedna košarkaška legenda otišla u penziju.

Pamtiće blokovi, Beograd, ali i čitava Srbija – kakav je košarkaš bio Nemanja Bjelica!

Titula sa Fenerbahčeom 2014. godine, potom MVP nagrada Evrolige i nagrada za najboljeg košarkaša Srbije 2015. godine, uz srebra na EP 2009. i SP 2014. godine sa reprezentacijom, pa sve do NBA prstena sa Golden Stejtom 2021. kroz godine dokazivaće kakav je Nemanja “profesor” košarke bio!

Promocije sponzora

Najnovije na 2ka.rs

Promocije sponzora