MOŽE LI ON NADMAŠITI MILIČIĆA?

Na brilijantne partije Nikole Jokića navikli smo iz dana u dan, ali je prvi preliminarni utisak NBA drafta za 2024. godinu, već bacio sve Srbe u razmišljanje. 

Iako je jedan od najboljih igrača u NBA ligi svih vremena, Nikola Jokić je od strane Denver Nagetsa bitan tek u drugoj rundi i to sa 41. mesta. 

Još od Darka Miličića, Srbija nije imala igrača biranog među “top 5” prvoj rundi NBA drafta, pa bi 21 godinu kasnije – konačno i to moglo da se desi. 

Nakon što je žestoko medijski ispraćen i na kraju sa pravom postao prvi pik prošle sezone, Viktor Venbajama kao da je zasitio košarkaške analitičare, koji su ove godine, u očiglednom nedostatku košarkaških talenata, dugo čekali na prve predikcije.

Srbija konačno može biti zadovoljna, a 18-ogodišnji, Nikola Topić, veoma lako može postati prava NBA zvezda. Mladi košarkaš Crvene zvezde na pozajmici je u Megi, gde do sada beleži 18,7 poena po meču, uz 6,8 asistencija. 

Košarkaški gen, Nikola je svakako nasledio od tate, koji je i sam bio proslavljeni sportista, pa ga sa pravom mnogi nazivaju “biserom” srpske košarke. 

Najglasniji, poprilično i slatkorečiv, bio je analitičar “Bličer riporta”, Džonatan Vaserman, koji je Nikolu zbog ubojitog driblinga uporedio sa Šaj Gildžes Aleksanderom. 

Dosta je realnih i onih manje realnih prognoza, poput one od strane “SB Nejšna”, koji Nikoli predviđa prvo mesto na draftu u ovoj generaciji. 

U istoriji NBA košarke, samo je osam Srba bilo birano u prvoj rundi: Vlade Divac (26. pik, 1989.), Peđa Stojaković (14. pik, 1989.), Vladimir Radmanović (12. pik, 2001.), Nenad Krstić (24. pik, 2002.), Darko Miličić (2. pik, 2003.), Bogdan Bogdanović (27. pik, 2014.), Nikola Milutinov (26. pik, 2015.), Nikola Jović (27. pik). 

Samo je Darko Miličić biran među prvih pet košarkaša u svojoj klasi, a kako su dobre partije mladih igrača u Evropi sve češće uslov za visok plasman na draftu – Nikola bi mogao i do najvišeg stepenika! 

Može li Top junior nadmašiti neprikosnovenog Miličića?

Promocije sponzora

Najnovije na 2ka.rs

Promocije sponzora