VUVUZELE, PLES I SVE BOLJI FUDBAL – POČINJE AFRIČKI KUP NACIJA!

Iako je po planu trebalo da bude održan u julu 2023. godine, nakon pomeranja CAF-a, Afrički kup nacija, 34. po redu, pratićemo od 13. januara do 11. februara iz Obale Slonovače!

Navikli smo da svaku drugu godinu započinjemo Afričkim kupom nacija, pa će tako biti i ove, kada tokom januara i februara pratimo borbu za titulu “crnog kontinenta”, koju ponosno brani selekcija Senegala!

Takođe, navikli smo na kikseve – kolut golmana uz umalo polomljen vrat, poneko sviranje kraja utakmice daleko pre vremena, pa čak i dvaput, ali je neosporna i činjenica da se u Africi igra sve bolji reprezentativni fudbal, što je Maroko uspeo i da dokaže nastupom na Svetskom prvenstvu!

Prvi put posle 1957. godine, na Afričkom kupu nacija nastupiće 24 ekipe, po uzoru na EURO, a timovi će biti raspoređeni u šest grupa od po četiri.

Kako smo već napomenuli, titulu će braniti selekcija Senegala, koja je do istorije i prve titule stigla pobedom nad Egiptom, nakon penala – 4:2!

Najveći favorit za osvajanje titule u Africi ostaje selekcija Maroka, koja je uz Amrabata, Hakimija i Ziješa postala jedini predstavnik “crnog kontinenta” u polufinalu, pa će nakon 4. mesta na Svetskom prvenstvu, selekcija Valida Regragija pokušati da se istakne i na kontinentalnom takmičenju.

Odmah iza, nalazi se i aktuelni šampion, selekcija Senegala, koju predvodi Sadio Mane i uz Sara, Gejea, te pozadi Kulibalija i Mendija ima velike šanse da uz dobre partije dođe do odbrane trona, nakon što su pre dve godine konačno osvojili prvu titulu afričkog šampiona.

U redovima favorita, svakako se nalazi i domaćin, Obala Slonovače. Čest je primer afričkog kontinenta, da domaćin takmičenja dođe do samog kraja, pa neretko uspe i da osvoji kup nacija, zbog toga, ali i jačine igračkog kadra, svakako moramo da obratimo pažnju i na “Slonove”. Ekipu predvodi kapiten Serž Orije, koji uz Franka Kesija predstavlja najzvučnijeg pojedinca dok će u timu nastupiti i fudbaler Crvene zvezde – Kraso, pa ostaje da vidimo šta nas očekuje od domaće selekcije na ovom prvenstvu.

U redu favorita ostaje i selekcija Alžira, koja posle istorijske bruke od pre dve godine definitivno mora popravljati utisak o sebi. Tada je u grupi E Alžir osvojio samo jedan bod, u grupi sa Sjera Leoneom, Ekvatorijalnom Gvinejom i Obalom Slonovače. Alžir posle ubedljivih partija u kvalifikacijama, a potom i na otvaranju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo – deluje stabilno pred start kupa nacija, a nakon što je voljom žreba smešten u jednu od lakših grupa, svakako da ostaje među prvim selekcijama viđenim za podizanje trofeja. Naravno da je prva zvezda Rijad Marez, kome bi umnogome trebalo da pomognu Benkaser, Feguli i Slimani.

Kada je reč o potencijalnim osvajačima, iz priče ne smemo isključiti i najtrofejniju selekciju – Egipat, koji će nakon poraza u prošlogodišnjem finalu sada pokušati da se iskupi svojim navijačima i ode korak dalje. Ipak, na najvišoj lestvici podijuma, Egipat nije stajao još od 2010. godine, pa se svi nadaju da bi Mohamed Salah konačno mogao da kruniše svoju karijeru podizanjem trofeja! Pored nezamenljivog “Faraona”, Egiptu će na putu ka tituli pokušati da pomogne i Omar Marmuš, koji briljira u dresu Frankfurta, ali i iskusni Elneni i Trezege, koji predstavljaju okosnicu tima.

Poslednju reč, osim najlepših dresova (godinama unazad), zbog svoje lepršave igre i često ultra ofanzivnog sastava, trebalo bi da povede i Nigerija, koja nakon ispadanja u osmini finala pre dve godine, od selekcije Tunisa – svakako želi da ove godine napadne tron! Ne treba trošiti puno reči o napadu, koga predvodi zvezda Napolija, Viktor Osimen, dok su tu i Čukvueze, Lukman, Musa, pa i bivši fudbaler Partizana, Umar Sadik. Ako na nečijim utakmicama očekujemo golove, to su sigurno mečevi selekcije Nigerije, a da li ih takav pristup igri može iznedriti do samog kraja?

Tu su još i Kamerun, Tunis, Gana i Mali, ali i Južna Afrika koja bi upravo ovde mogla da iznenadi!

Kada je reč o uspešnosti, pred 34. Afrički kup nacija, Egipat ostaje na čelu večne liste sa sedam osvojenih titula, Kamerun ih je osvojio pet, Gana četiri puta, dok je Nigeriji takav uspeh pošao za rukom još tri.

Domaćin ovog takmičenja, selekcija Obale Slonovače, šampionat je osvajala dva puta, koliko je i DR Kongo, dok su po jednom šampioni crnog “kontinenta” postajali: Senegal, Tunis, Zambija, Južna Afrika, Alžir, Maroko, Republika Kongo, Etiopija i Sudan.

Osim titule, za osvajača je spremna i nagrada od 7,000,000 dolara, što je za 40% više u odnosu na nagradu Senegala iz 2021. godine.

Pored kompletnog sastava grupa, prvo kolo grupne faze pratićemo na programu od 13-17. januara, u terminima od 15:00, 18:00 i 21:00!

Raspored 1. kola grupne faze:

Grupa A:

13.1. Obala Slonovače – Gvineja Bizo 21:00

14.1. Nigerija – Ekvatorijalna Gvineja 15:00

Grupa B:

14.1. Egipat – Mozambik 18:00

14.1. Gana – Zelenortska Ostrva 21:00

Grupa C:

15.1. Senegal – Gambija 15:00

15.1. Kamerun – Gvineja 18:00

Grupa D:

15.1. Alžir – Angola 21:00

16.1. Burkina Faso – Mauritanija 15:00

Grupa E:

16.1. Tunis – Namibija 18:00

16.1. Mali – Južna Afrika 21:00

Grupa F:

17.1. Maroko – Tanzanija 18:00

17.1. DR Kongo – Zambija 21:00

Promocije sponzora

Najnovije na 2ka.rs

Promocije sponzora