Poslednja pojava naših i rapsodija Grka!

Evropsko prvenstvo 2000. godine

Novi milenijum, doneo je i nove fudbalske reforme i promene, ali i nove stranice fudbalske istorije, pa je tako, jedanaesto po redu Evropsko prvenstvo, po prvi put organizovano u dve zemlje čiji su završni turnir zajednički ugostile dve susedne države, Belgija i Holandija.

Pored domaćina, organizatora turnira,  promene u organizaciji donele su i promene u kvalifikacijama, u kojima je ovoga puta učešće uzelo čak, 49 nacija, podeljenih u devet grupa.

Samo su pobednici kvalifikacionih grupa imali sigurno mesto na završnom turniru, dok je zbog samog formata, tu privilegiju imala i najbolja drugoplasirana selekcija.

Preostalih osam drugoplasiranih timova, formiralo je plej-of, kroz koji su četiri pobednika, uspeli da se nađu u samoj završnici.

Tako su pored Belgije i Holandije, sa prvih mesta u kvalifikacijama, put Evropskog prvenstva krenule i selekcije aktuelnog šampiona, Nemačke, te Italija, Francuska, Rumunija, Češka, Švedska, Španija, Jugoslavija, kao i Norveška, kojoj je ovo bilo debitantsko učešće.

Kao najbolja drugoplasirana ekipa, uspela je da se plasira selekcija Portugala, dok su kroz plej-of do finalnog turnira uspele da stignu selekcije Engleske, Danske, Turske, ali i Slovenije, kojoj je ovo učešće bilo debitantsko nakon raspada SFRJ.

Istorija ostaje zapisana na Evropskom prvenstvu 2000. godine, kao prvom na kome su učesnici šešira pri žrebu bili rangirani prema dotadašnjem koeficijentu, nešto što je praksa i danas, a ne prema povlašćenim i nepovlašćenim timovima, zbog čega sa ovim turnirom otpočinje i neka nova draž.

FUDBAL – EURO 2000 – Jugoslavija YUG fudbaleri: Savo Milosevic, Ivica Kralj, Miroslav Djukic, Slobodan Komljenovic, Nisa Saveljic, Sinisa Mihajlovic, Predrag Mijatovic, Dragan Stojkovic, Ljubinko Drulovic, Vladimir Jugovic i Dejan Govedarica, pre utakmice sa Holandijom. Roterdam, 25.06.2000. snimio:N.Parausic

Finalni turnir, bio je organizovan u osam gradova, po četiri u obe zemlje , a trajao je od desetog juna do drugog jula, postavivši i u ovom segmentu novi rekord. Kako promena u samom formatu nije bilo, timovi su bili raspoređeni u četiri grupe, odakle su po dva najboljeplasirana nastavila učešće u četvrtfinalu.

Prava iznenađenja, viđena su već u grupi A, gde su najbolje generacije Portugala i Rumunije, uspela da ostave u senci Englesku i Nemačku i time već na startu naprave senzaciju.

U grupi B, Italija je perfektnim izdanjem ostala ispred Turske, a koja je osvajanjem drugog mesta eliminisala domaću Belgiju, kao i selekciju Švedske.

Grupa C, nama ostaje u najlepšem sećanju u kojoj je osim prvoplasirane Španije, naša Jugoslavija tada posle velike drame uspela da sa drugog mesta ode u nokaut fazu takmičenja ispred Norveške i Slovenije, dok su iz poslednje, grupe D, bez većih problema dalje prošle selekcije Holandije i Francuske, eliminisavši Češku i Dansku.

Prvi dan nokaut faze takmičenja, doneo je rutinske pobede Portugala i Italije, koje su protiv Turske i Rumunije slavile rezultatima 2:0.

U nastavku četvrtfinala, Francuska je u velikom derbiju, uspela da savlada Španiju sa 2:1, dok je selekcija Jugoslavije doživela težak debakl u porazu od domaćina turnira, selekcije Holandije, 6:1.

Prvi polufinalni par doneo je veliku dramu u kome nakon regularnih 1:1, Francuska “zlatnim golom” uspeva da savlada Portugal 2:1, dok je nakon 120 minuta bez golova, dan kasnije, drama u polufinalu pripala Italiji, koja je nakon penala, rezultatom 3:1 uspela da savlada Holandiju.

Veliko finale bilo je zakazano na “De Kujp” stadionu u Roterdamu, na kome je nakon gola u poslednjem trenutku za produžetke i 1:1, kasnije u njima, ponovo “zlatnim golom” Francuska sa 2:1 slavila protiv Italije, osvojivši tako drugu titulu evropskog prvaka.

Evropsko prvenstvo 2004.

Povratak na organizaciju  turnira u jednoj zemlji, ponovo je pomerio raspored kvalifikacionog plasmana na završni turnir, dok je čak 50 nacija nastupilo u deset kvalifikacionih grupa od po pet timova, odakle su samo prvoplasirani timovi imali direktan plasman, dok je deset drugoplasiranih timova nastupilo u plej-ofu, čijih pet pobednika je uz domaću selekciju izborilo učešće na finalnom turniru.

Evropsko prvenstvo je u svom dvanaestom izdanju ponovo bilo održano na Pirinejskom poluostrvu, a ovoga puta zemlja domaćin turnira, bila je Portugalija, kojoj je ovo bila prva prilika da se evropskom tlu dokaže u najboljem svetlu.

Pored domaćeg Portugala, učešće kao pobednici kvalifikacionih grupa, obezbedile su Francuska, Danska, Češka, Švedska, Nemačka, Grčka, Engleska, Bugarska, Italija i Švajcarska, dok su kroz plej-of, finalnom turniru uspele da se priključe još i selekcije Rusije, Španije, Holandije, Hrvatske i Letonije, koja je senzacionalnom pobedom u dvomeču protiv Turske, uspela da obezbedi debitantsko učešće među šesnaest najboljih na finalnom turniru.

Finalni turnir, ovoga puta održan je od dvanaestog juna do četvrtog jula, u osam gradova, a kako promena u samom formatu održavanja nije bilo, prema koeficijentu, šesnaest selekcija podeljeno je u četiri grupe, sa po četiri selekcije u svakoj, nakon čega je nokaut faza nastavljala od četvrtfinala.

U grupi A, domaćin turnira, selekcija Portugala uspela je da takmičenje zatvori na prvom mestu ispred Grčke, koja je odličnim partijama već uspela da izbaci dve renomirane selekcije, Španiju i Rusiju.

Grupa B, donela je rutinsko izdanje aktuelnog šampiona, Francuske, uz koju je sa drugog mesta dalje pošla Engleska, dok Hrvatska i Švajcarska nisu imale šanse za bilo šta više od časnog ispadanja.

Velika drama, viđena je u grupi C, gde je u trokrugu timova sa po pet bodova, na kraju, prva dva mesta pripalo Švedskoj i Danskoj, dok je uz Italiju ispala i Bugarska, bez bodova, da bi u grupi D, uz Letoniju takmičenje već u grupnoj fazi napustila i Nemačka, dok su Češka i Holandija nastavile put četvrtfinala.

Nakon pauze između mečeva, u naredna četiri dana, pratili smo četiri fantastična susreta, u kojima već na startu, Portugal nakon penala, posle 2:2 uspeva  da pobedom od 6:5 eliminiše Engleze, a odmah sutradan,  na drugoj strani žreba, takmičenje završava i šampion, Francuska, koja je od Grčke poražena 1:0.

Šveđani su bez golova odigrali svih 120 minuta meča protiv Holandije, ali na kraju stradali na penalima u porazu od 5:4, dok je Češka rutinskim izdanjem, uspela da slavi protiv Danske, 3:0.

U polufinalnim parovima, Portugal je sa 2:1 uspeo da slavi protiv Holandije, dok je nakon 0:0 u regularnom delu, tada novoformiranim “srebrnim golom”, koji je podrazumevao završetak tekućeg produžetka, Grčka u poslednjim trenucima uspela da savlada Češku 1:0 i tako obezbedi finale.

Finalni okršaj bio je smešten u Lisabonu, na stadionu “Luž”, na kome su učešće uzele dve ekipe iz grupe A, a u kome je Grčka, posle pobede u grupi, uspela da golom Haristeasa ponovo savlada Portugal, ovoga puta 1:0 i tako šokira Evropu, ali i čitav svet, osvajanjem prvog, istorijskog, Evropskog prvenstva.

Promocije sponzora

Najnovije na 2ka.rs

Promocije sponzora